Care este legătura dintre somn și bolile de inimă

De ce un somn bun poate fi bun și pentru inimă? În ultimii ani, studiile au arătat importanța odihnei în bolile cardiovasculare.

Dieta și exercițiile fizice sunt doi piloni cheie ai sănătății, dar și somnul.

„Este important ca oamenii să știe că a dormi bine și a avea o odihnă bună este al treilea pilon al sănătății noastre, la fel ca și a avea o dietă sănătoasă și a face exerciții fizice”, spune pentru laSexta.com Dr. Javier Puertas, vicepreședinte al Societății Spaniole de Somn (SES).

În 2019, un studiu condus de Centrul Național de Cercetări Cardiovasculare Carlos III (CNIC) și de Institutul Cardiovascular și medic-șef al Centrului Medical Mount Sinai din New York a concluzionat că dormitul mai puțin de șase ore pe zi ne crește riscul cardiovascular în comparație cu persoanele care dorm între 7 și 8 ore.

Somnul insuficient poate crește riscul cardiovascular

Studiul, publicat în revista științifică „Journal of American College of Cardiology” (JACC), a subliniat că o calitate slabă a somnului crește riscul de ateroscleroză (acumularea de plăci în arterele din tot corpul), crescând astfel riscul de boli de inimă, care este în continuare principala cauză de deces în Spania și în lume în prezent. Potrivit datelor publicate, 30% din decesele din Spania se datorează acestor boli.

Studii anterioare au arătat deja că lipsa somnului crește riscul cardiovascular prin creșterea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi glicemia, tensiunea arterială, inflamația și obezitatea.

De aceea, în această cercetare s-a dorit să se evalueze impactul duratei somnului asupra aterosclerozei. Și se poate concluziona că, așa cum a declarat Dr. Fernando Domínguez, primul autor al lucrării, „durata și calitatea somnului sunt de o importanță vitală pentru sănătatea cardiovasculară”.

Acum, o nouă lucrare prezentată recent la Congresul ESC 2022 al Societății Europene de Cardiologie relevă faptul că „somnul suboptimal (somn de calitate slabă) este asociat cu o probabilitate crescută de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Autorii estimează că „șapte din zece dintre aceste afecțiuni cardiovasculare ar putea fi evitate dacă toată lumea ar dormi bine”.

Potrivit unuia dintre autori, Dr. Aboubakari Nambiema, de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (INSERM), „importanța calității și cantității somnului pentru sănătatea inimii ar trebui să fie învățată de timpuriu în viață, atunci când se stabilesc comportamente sănătoase. Reducerea la minimum a zgomotului pe timp de noapte și a stresului la locul de muncă poate contribui la îmbunătățirea somnului.

Din ce în ce mai multe studii leagă cele două aspecte, dar mai avem încă multe de știut despre somn. Dar este adevărat că „aceste studii au arătat că atât tulburările de somn, cât și igiena deficitară a somnului pe termen lung cresc riscul cardiovascular”, spune Dr. Puertas.

Cu toate acestea, a avea grijă de inima noastră și a minimiza riscul de a suferi de boli cardiovasculare cuprinde un compendiu de acte sau fapte care țin de o viață sănătoasă sau de un stil de viață sănătos. Astfel, așa cum am discutat în acest articol, pentru a preveni factorii de risc cardiovascular (hipertensiune, colesterol, obezitate, boli parodontale, lipsa de exercițiu fizic, alimentație deficitară, lipsa somnului, stres și fumat) trebuia să acordăm atenție în principal acestor 6 lucruri (odihna era printre ele).

  • Mâncați o dietă sănătoasă, urmând modelul dietei mediteraneene.
  • Să faceți exerciții fizice regulate
  • Să nu mai fumezi
  • Să vă odihniți bine
  • Să controlați stresul
  • Să ne controlăm factorii de risc (hipertensiune, colesterol…).

Sfaturi pentru un somn bun

Este, de asemenea, important să fim conștienți de importanța somnului în sănătatea noastră. Putem spune”, spune Puertas, „că populația generală trebuie să aibă ideea că dieta și exercițiile fizice sunt importante pentru a îmbunătăți riscul cardiovascular, dar la fel este și somnul. Și de aceea trebuie să insuflăm necesitatea de a avea grijă de el”.

De asemenea, este esențial să mergem la un profesionist atunci când lucrurile nu merg bine (și să nu facem lucrurile pe cont propriu), pentru ca acesta să poată pune un diagnostic bun și să ne trateze posibila (sau nu) problemă de somn. În societatea spaniolă, cea mai frecventă problemă de somn este insomnia cronică, care afectează 15% din populație.

Câteva sfaturi oferite de expert despre cum să dormim mai bine și să avem o bună igienă a somnului sunt următoarele:

  • Păstrați un program de somn regulat.
  • Pregătiți-vă bine pentru ora de culcare.
  • Aveți grijă de temperatura și de confortul patului și al camerei.
  • Expuneți-vă la lumina zilei imediat ce vă treziți.
  • Faceți ceva relaxant înainte de a merge la culcare.
  • Nu luați tableta sau telefonul mobil la culcare.
  • Evitați alcoolul și mesele mari seara.
  • Nu faceți din nopțile târzii un obicei sau o rutină.
  • Faceți exerciții fizice, dar evitați să le faceți la orele târzii ale zilei.