Sănătatea cardiacă a femeilor: factori de risc, simptome și tratament

Există multe diferențe între sănătatea bărbaților și cea a femeilor, inclusiv în ceea ce privește inima. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la femeile din Statele Unite, fiind responsabile de aproape unul din cinci decese.1 Aflați care sunt cei mai comuni factori de risc, simptomele acestora și cum să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră cardiovasculară dacă sunteți femeie.

Factori de risc la femei

Mulți factori de risc comuni ai bolilor de inimă afectează atât bărbații, cât și femeile, cum ar fi hipertensiunea, fumatul, istoricul familial și obezitatea. Dar unii factori de risc sunt specifici femeilor sau le afectează mai grav, inclusiv:

Diabetul

Femeile cu diabet au un risc mai mare de boli de inimă decât bărbații cu diabet.

Vârsta de peste 55 de ani

Probabilitatea de a dezvolta boli de inimă crește odată cu vârsta, indiferent de sex. Femeile au tendința de a dezvolta boli coronariene cu aproximativ zece ani mai târziu decât bărbații. Începând cu vârsta de 55 de ani, femeile sunt considerate a fi o populație cu risc.

Pre-eclampsia

Femeile care au avut preeclampsie (tensiune arterială ridicată care afectează alte organe și sisteme ale corpului în timpul sarcinii) au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge mai târziu în viață.

Modificări legate de menopauză

Femeile care trec prin menopauză precoce au un risc crescut de boli de inimă. Femeile aflate la postmenopauză au adesea niveluri mai ridicate de colesterol, ceea ce contribuie la rândul său la apariția bolilor cardiovasculare.

Fumatul

Femeile fumătoare au un risc mai mare de boli de inimă decât bărbații fumători.

Simptomele bolilor de inimă

Bolile cardiovasculare includ mai multe tipuri de boli de inimă, cum ar fi boala coronariană, insuficiența cardiacă congestivă și infarctul. Simptomele bolilor de inimă pot varia, iar femeile și bărbații pot prezenta simptome diferite. De fapt, femeile tind să aibă simptome atipice, nespecifice și sunt mai puțin predispuse să aibă dureri în piept.2 Simptomele mai frecvente în rândul femeilor pot include:

  • Bătăi neregulate ale inimii (aritmie).
  • Amețeli
  • Oboseală
  • Durere la unul sau la ambele brațe, la nivelul maxilarului sau în partea superioară a spatelui
  • Greață

Simptomele la femei pot apărea mai des în timpul odihnei sau chiar în timpul somnului. Dacă ați observat oricare dintre aceste simptome sau sunteți îngrijorată de sănătatea inimii, este important să vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Monitorizarea sănătății inimii dvs.

Există unii factori de risc pe care nu îi putem schimba, dar putem face ceva pentru a ajuta la prevenirea sau gestionarea bolilor de inimă dacă ați fost deja diagnosticat. Încercați să încorporați aceste obiceiuri în viața dumneavoastră de zi cu zi:

Mâncați alimente sănătoase pentru inimă, care vă oferă energie și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.
Rămâneți activ făcând exerciții fizice timp de aproximativ 150 de minute pe săptămână (timpul recomandat).4
Renunțați la fumat.

Învățați noi modalități de a reduce stresul, ceea ce vă va ajuta, de asemenea, să vă controlați tensiunea arterială.

Ca întotdeauna, cel mai bine este să vă consultați medicul. Discutați cu medicul dumneavoastră despre sfaturi de prevenire și control care se potrivesc cel mai bine sănătății și stilului dumneavoastră de viață.